Intervju med Elin och Jenny

Elin och Jenny gick Business Visions traineeprogram hösten 2017.

Här är deras tankar kring den första tiden hos oss

Om Traineeprogrammet på Business Vision

Den 1 september 2014 startade Business Visions första traineeprogram. Ett traineeprogram med syfte att utbilda nyutexaminerade med stort intresse för BI och värderingar som matchar de vi har. I början körde vi ett traineeprogram per år, men 2016 ökade vi till två per år då detta visade sig vara mycket mer givande än vi först trott. Initialt var målet med programmet helt enkelt att bli fler. Att planera och genomföra traineeprogram var (och är) en stor investering för oss, så det krävde en dos mod att köra igång. Det vi dock upptäckte redan med våra allra första trainees var hur mycket mer det gav företaget än att vi ”blev fler”.


Eftersom vi själva utbildar våra traineer, så tvingas våra seniora medarbetare att fundera över den egna kunskapen och sammanställa det på ett förståeligt sätt för någon som endast har lite eller ingen (!) tidigare kunskap inom BI. Detta tillvägagångsätt innebär också att man som trainee redan tidigt träffar och lär känna en stor del av företaget. Det bidrar till det vi värdesätter så högt, gemenskap och hjärta.


Var och en av våra traineer kommer in med ny energi och nya idéer. De utvecklas snabbt och hjälper därför företaget (som faktiskt pysslat med beslutsstöd i 20 år) att förnya oss. Detta utmanar oss och bidrar starkt till att vi utvecklas som individer och som företag. Något som bygger vår trovärdighet hos kund.

Vill du veta mer om vårt traineeprogram och

hur det är att arbeta hos oss?

Intervju med Elin och Jenny

o Hur hamnade du/ni här på Business Vision (BV)?


Jenny:

Jag pluggade företagsekonomi och ville jobba mer mot IT. Därför kändes Business Intelligence (BI) passande och kul. Jag hittade Business Vision via LinkedIn där jag skickade in en s k "Easy Apply" och efter det fick jag komma på intervju. Jag kände väldigt snabbt att jag ville jobba här!


Elin:

Under sista året av min utbildning inriktade jag mig mot digitalisering och IoT och blev sugen på att söka jobb inom dessa områden. Traineetjänsten på Business Vision lät rolig och utvecklande så jag sökte den. Efter att jag fått en bra känsla av företaget under intervjuerna och blev erbjuden traineetjänst, så var det inga tvivel på att jag skulle tacka ja.o Ni har ju gått traineeprogrammet hos oss på BV, hur var det?


Elin:

Som trainee på BV får man inledningsvis utbildning i delar inom och runt BI. Utbildningarna hålls av kollegor, vilket innebär att man får träffa och lära känna många på företaget redan från start. Genom denna utbildning får man snabbt en överblick av företaget och alla möjligheter som finns. Efter utbildningsperioden genomför man ett internt miniprojekt där man använder all kunskap man skaffat sig dittills, vilket var roligt och utmanande.


Jenny:

Efter den inledande föreläsningsfasen fick vi utrymme för att köra online-kurser inom olika områden där vi båda valde att rikta in oss mot maskininlärning och data science. Efter hand blev vi också involverade i den dagliga verksamheten där vi bl a fick följa med på säljmöten, och delta i projekt. Detta kändes skönt så att man inte kommer ut helt ringrostig när man väl börjar jobba.o Om du får nämna tre saker som du tar med dig från traineeprogrammet, vilka är de?


Jenny:

Jag tycker att man fick en bra grund och introduktion till BI och bra förutsättningar för att kunna ta sig an och medverka i projekt. De tre saker jag tagit med mig från traineeprogrammet är en teknisk baskunskap, en förståelse för BI och drivkraft att lära mig mer och utvecklas inom området!


Elin:

All ny kunskap inom BI, inspiration från kollegorna och motivation att utvecklas som BI-konsult.o Berätta någonting som dina kollegor inte vet om dig?


Jenny:

Jag kan drilla!


Elin:

Jag har ett chip inopererat i handen!o Nu är traineeprogrammet över för er och ni är fast anställda, vad jobbar du med just nu och vilket område lockar dig framöver?


Jenny:

Jag medverkar i ett projekt för ett fastighetsbolag där vi sätter upp en lösning som är baserad på vår egen budget- och prognosprodukt, Plannica. En dag i veckan sitter jag och Elin tillsammans och jobbar med mindre projekt inom maskininlärning. Framöver vill jag fokusera på frontend. Jag gillar den visuella delen av BI, att bygga tilltalande rapporter, men jag ser mest fram emot att lära mig mer om hur jag kan översätta verksamheters behov till rapporter för att underlätta deras beslutsfattande.


Elin:

Jag deltar i vidareutvecklingen av en Plannica-lösning hos en befintlig kund inom industrisektorn. Där jag får göra allt från backend till frontend, vilket är väldigt utmanande men också lärorikt. Jag deltar även i utvecklingen vår egna tjänst RE(a)ACT där jag designar rapporter. BV utvecklar också en tjänst inom IoT där jag ingår i utvecklingsteamet. Det som lockar framåt är att utvecklas mer inom backend för att bredda min bas inom BI.o Hur skulle du beskriva kulturen på BV?


Jenny:

Atmosfären och kulturen är ju det bästa med Business Vision! Det finns en stark gemenskap och även om det är en salig blandning av människor så funkar alla ihop. Vi har kul på jobbet och man känner sig trygg i att jobba tillsammans, ta hjälp av kollegor och därmed våga utvecklas. Vi har också en hel del företagsgemensamma aktiviteter med AW's, middagar, konferensresor och fredagsbio, där vi kollar på klipp avseende nyheter inom Microsoft BI och samtalar kring dessa.


Elin:

Atmosfären och känslan på företaget är hur bra som helst. Det finns en fin känsla av omtanke för varandra och framförallt är det väldigt roligt att jobba på BV.o Om vi kokar ihop det hela, vilka är de tre bästa sakerna med att jobba på BV?


Jenny:

Gemenskapen, att få jobba med BI och känslan av frihet under ansvar.


Elin:

Att det känns tryggt att jobba här, att man lär sig nya saker hela tiden och att vi har så roligt tillsammans såklart!o Vilket är ditt roligaste minne från din tid hittills på BV?


Jenny:

Helt klart vår konferensresa till Nice i september! Vi hade bara jobbat i knappt en månad, så det var ett bra sätt att lära känna alla. Jag hade väldigt roligt och skrattade jättemycket under alla tre middagarna.


Elin:

När jag fick vara med och utveckla vår molntjänst RE(a)ACT. Mitt uppdrag var att designa om våra rapportpaket i Power BI, men även att delta vid implementation hos vår första RE(a)ACT-kund. Här fick jag känna mig delaktig i ett verkligt case och utnyttja många av de kunskaper jag samlat på mig under traineeprogrammet.o Varför ska man söka vårt traineeprogram?


Jenny:

Business Visions traineeprogram är en bra språngbräda för att komma ut i arbetslivet som nyutexaminerad. Man lär sig massor och har väldigt kul på vägen.


Elin:

En bra och trygg start på karriären och en snabb inblick i vad BI är. Vad som är också är bra med traineeprogrammet på BV är att man börjar två och två, vilket ger en fin gemenskap, trygghet och rolig start.


Till alla våra tidigare och nuvarande trainees: Tack för att ni valde att jobba hos just oss och tack för att ni peppar oss alla att aldrig slutar vara nyfikna!

Nyfiken på att veta mer om hur det är att arbeta hos oss?