September 15, 2021

4 genvägar för en effektiv budget- och prognosprocess

I april höll vi ett webinar tillsammans med Planacy på temat: Genvägarna för en effektiv budget- och prognosprocess 2021. I den här bloggposten har vi sammanfattat de fyra genvägarna som vi delade med oss av under webinaret, för att lära er hur ni påbörjar er resa mot en effektiv och modern budget- och prognosprocess.

Vad är Planacy?

För att kunna fatta kvalificerade och framgångsrika beslut behöver en verksamhet planeras och analyseras – både operativt och finansiellt. Manuellt planeringsarbete är repetitivt och tar lång tid, ofta med sämre kvalitet och säkerhet som följd. Därför skapades Planacy, en plattform som ger er en snabbare, säkrare och mer kollaborativ planeringsprocess.

Planacy är marknadens ledande system som effektiviserar era processer för budget, prognos och planering. Plattformen är helt anpassningsbar för er verksamhet, era processer och behov – oavsett bransch.  

Beskrivningen av Planacy gör att vi trillar in på Genväg #1 för erhålla en mer effektiv budget- och prognosprocess.

Planacy

1. Skaffa bra systemstöd

Det första steget för att få en mer effektiv budget- och prognosprocess är att kort och gott säkerställa att ni har det systemstöd som ni behöver för att arbeta mer datadrivet och utnyttja den data ni har.  

Med Planacy som systemstöd kan all er data som används för analys i dagsläget återanvändas och konfigureras för att göra budgetarbetet mer förståeligt och enklare. Planacy gör det dessutom möjligt att göra prognoser med några knapptryck, vilket gör att det går snabbt att få fram information på både övergripande och detaljerad nivå beroende på vad som krävs från er styrelse eller andra stakeholders. Utstickande med systemstödet är att det även finns möjlighet för att sätta upp automatiserade prognoser.

2. Tänk datadrivet och drivarbaserat

Vi på Business Vision vill bidra till att fler verksamheter blir mer datadrivna och proaktiva i sitt beslutsfattande, vilket gör att just denna punkt ligger oss varmt om hjärtat. Vi rekommenderar alla att investera tid i att förstå vad som driver kostnader och intäkter i just din egen verksamhet, oavsett om ni arbetar med systemstöd eller med t.ex. Excel. Om ni investerar den tid som krävs för att förstå faktorerna som driver era kostnader och intäkter kommer ni att tacka er själva när ni väl sitter i en process.  

Att eliminera handpåläggningen så mycket ni bara kan och arbeta mer datadrivet kommer att underlätta arbetet något enormt och bidra stort till ett mer effektivt budget- och prognosarbete.

3. Implementera BI för värdeskapande analys

För oss som helhetsleverantör inom Business Intelligence vet vi hur det kan hjälpa verksamheter att implementera BI och det är någonting som vi alltid rekommenderar, även tillsammans med Planacy.  

Power BI är marknadens ledande analys- och visualiseringsverktyg från Microsoft, med verktyget ansluts data som gör att interaktiva rapporter och dashboards kan skapas för att erhålla nya insikter. Med Power BI kan företag ta mer välgrundade beslut och samarbeta enklare kring data inom organisationen. Power BI har ett stort ekosystem som gör att användningsområdena är många, verktyget kan implementeras helt skräddarsytt beroende på den unika verksamhetens användarbehov.

Kopplat till budget- och prognosprocessen kan vi som helhetsleverantör sömlöst integrera Planacy med Power BI. Det ger stora möjligheter att visualisera och konsolidera data inom er verksamhet – och vi ser ju självklart att dessa utnyttjas.

4. Kombinera Planacy och Power BI

Power BI integreras sömlöst i Planacy och kan sättas upp med koppling så att siffrorna slår direkt när de matas in i Planacy, för att användas för analys i Power BI.

Planacy är flexibelt, konfigurerbart och kan sättas upp anpassat för varje verksamhet. Power BI kan, i kombination med Planacy, agera på två huvudsakliga ben; stödjande och konsoliderande. Stödjande genom att använda Power BI för att visa detaljer, t.ex. kopplat till en transaktionslista med fakturabild, och som hjälp i bedömningen i er budget. Konsoliderande genom att skapa en möjlighet att se allt och kombinera flera planeringsenheter tillsammans. I Planacy görs inmatning i mallar för en enhet eller kostnadsställe, medan Power BI kan ge en konsoliderad bild.  

Använd verktygen för det de är bra på, och kombinera dessa för att bygga upp helheten med budget, prognos, planering och analys – på ett och samma ställe.


Lär dig ännu mer i vårt webinar

Nu har du tagit del av fyra genvägar för att effektivisera er budget- och prognosprocess. Men vår guidning slutar inte än! I vårt webinar som vi höll i tillsammans med Planacy innan sommaren dyker vi djupare inom ämnet och delar med oss av:  

- Ekonomiavdelningens utmaningar idag och hur de bemästras  

- En demonstration av hur det är att arbeta i Planacy  

- Hur kombinationen Planacy och Power BI fungerar rent praktiskt  

Ta del av det inspelade webinaret här för att dyka djupare inom hur ni effektiviserar er budget- och prognosprocess mer konkret.

Vi finns här om du behöver hjälp

Känner ni att Planacy är rätt steg för er att ta för att effektivisera era processer för budget, prognos och planering? Tveka inte att höra av er till oss, vi finns alltid här om ni vill boka en workshop, privat demo eller få ett prisförslag.  

Är ni nyfikna på Power BI och vill testa verktyget på ett specifikt uppföljningsområde eller kanske utbilda era anställda inom Power BI? Våra BI-konsulter är experter inom Power BI och har inte bara förmågor att bygga interaktiva rapporter, utan de är även specialister på att lära er verktyget på ett sätt som håller över tid. Hör av er till oss om ni vill prata om era specifika behov, vi hjälper er!


Vill du att din verksamhet ska bli mer datadriven?

Boka gärna in ett möte med oss där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa just din verksamhet att bli mer datadriven. Vi erbjuder bland annat möten, demos, behovsanalyser och startpaket.

Kontakta oss