April 19, 2022

Det här är Azure Synapses spännande utveckling

En väldigt intressant utveckling av Azure Synapse som skedde vid årsskiftet är det så kallade Database Templates som genererar upp branschspecifika Lake Databases inom Azure Synapse. Jag tror att detta kommer under de närmsta åren förändra hur vi konsultföretag kommer leverera våra tjänster samt paketeringar kring exempelvis automation. Det finns stora produktivitetsvinster kring leveransprojekten av nya moderna dataplattformar för analys samt så ökas förvaltningsbarhet genom att kundens dataplattform är uppbyggd efter en standard som det kommer finnas ett stort ekosystem kring.

En Lake Database är en databas som använder en Azure Data Lake som sin backend-plattform. Som med vilken databas som helst innehåller den ett väldefinierat schema för en affärslösning. Detta schema inkluderar tabeller, kolumner och relationer som representerar transaktions-, operations- och affärssemantiska data. Azure Synapse Analytics används för att utföra big data-operationer på en Lake Database via antingen SQL- eller Spark-beräkningspooler.

Genom att introducera branschspecifika Database templates för ditt data, ges ett standardiserat sätt att lagra och forma data. Dessa mallar tillhandahåller scheman för fördefinierade data- och analysområden, vilket gör att data kan laddas in i en Lake Database på ett strukturerat sätt. Detta kommer även förenkla uppsättningen av ETL-pipelines i Azure Synapse som tillhandahåller hundratals kopplingar till olika källor (t.ex. SAP ECC, Dynamics CRM, Magento och mer).

Med vänliga hälsningar,
Michael Bjelvenmark

Vill du att din verksamhet ska bli mer datadriven?

Boka gärna in ett möte med oss där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa just din verksamhet att bli mer datadriven. Vi erbjuder bland annat möten, demos, behovsanalyser och startpaket.

Kontakta oss