December 6, 2023

Från budgetstress till effektiv planering: Så tar du kontroll med Planacy och Power BI

Ekorrhjulet snurrar på och vi befinner oss återigen mitt i budgettider. Siffror knåpas och frustrationen över det hårda arbete man lägger ner, ibland med bristfälliga verktyg, är påtaglig. Men trots det finns en ljusglimt i horisonten – December, en kort stund av välförtjänt vila innan det är dags för årsbokslutet.

När januari och februari rullar in, har vi på något vis förträngt minnet av budgetslitet och överlevt årsbokslutets prövningar. Nu skiftar fokus till kassaflöden och månadsbokslut. Tiden går och plötsligt står sommaren för dörren och insikten slår oss – snart är det återigen dags för budgettider. Hösten nalkas och vi befinner oss om igen i budgethetsen, svärandes över vår egenhändigt ihopsnickrade process, förstådd av få och med begränsad tillgänglighet.

Men tänk om det fanns ett sätt att bryta denna onda cirkel? Tänk om vi direkt efter budgetprocessen ägnade tid åt att utvärdera, identifiera vad som fungerade väl och vad som behöver förbättras. Tänk om vi då skapade en målbild på hur vi vill jobba med budget och prognos? När nyårsfestligheterna sen ebbat ut och vi är tillbaka på jobbet i januari så har vi fram till sommaren på oss att förverkliga våra idéer och göra de förändringar vi så väl behöver. Vi är övertygade om att bolag som jobbar med den här typen av processutveckling får gladare medarbetare (controllers) bättre processer och med det bättre data och kan som en följd av det ta beslut grundade på aktuell och riktig information.  

Det är precis det här som vi brinner för och om man känner sig osäker och behöver stöd finns hjälp att få hos oss på Business Vision. Vi använder bland annat verktyget Planacy. Verktyget erbjuder en möjlighet att snabbt och flexibelt bygga en lösning som stöder era processer för inmatning. Data ligger välstrukturerat, behörigheter är på plats, och integration till och från källsystem är smidig. Dessutom erbjuder verktyget ett flertal förkonfigurerade processer samtidigt som det ger friheten att skräddarsy egna processer efter behov.

Integration med Power BI

Genom att integrera Planacy och Power BI finns det möjlighet att göra drill-down analyser och jämförelser mellan utfall och tidigare prognoser. Med Planacy finns det tillgång till både förkonfigurerade standardprocesser, såsom för personalkostnader (HR), kassaflöde, balansräkning, CAPEX och resultaträkning, samt möjligheten att skapa skräddarsydda och flexibla lösningar för intäktsflöden och övriga kostnader. Detta bidrar till en betydande ökning av effektiviteten och noggrannheten i er ekonomiska planering och styrning.  

Så, låt oss bryta cykeln och återfå kontrollen över budgetprocessen. Med Planacy och Power BI är vi redo att maximera er ekonomiska potential och skapa en smidigare och mer effektiv arbetsgång.

Guide: Så blir er budgetprocess effektiv och lätthanterlig

Känner du igen dig i att budgetprocessen är både tidskrävande och komplicerad vilket gör det svårt att möta omvärldens krav på noggrannhet, effektivitet och kvalitet? Förekommer det flera system och tillvägagångssätt i verksamheten som resulterar i splittrande lösningar och manuell hantering?

I den här guiden går vi igenom hur er budgetprocess blir effektiv och lätthanterlig med ett bra systemstöd.

Vill du att din verksamhet ska bli mer datadriven?

Boka gärna in ett möte med oss där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa just din verksamhet att bli mer datadriven. Vi erbjuder bland annat möten, demos, behovsanalyser och startpaket.

Kontakta oss