.png)
Masoomeh Ghasemi
Dataarkitekt och Data Engineer
Det finns unika möjligheter för företag som kan navigera rätt i det växande området "Data & Analys". För IT-chefer som söker en lösning som både är skalbar och flexibel, finns det nu en intressant väg framåt: en kraftfull kombination av Microsoft Fabric och Azure Databricks.
För organisationer som söker skalbara och effektiva lösningar som maximerar prestanda och flexibilitet är nyckelaktörerna inom Azure-ekosystemet — Microsoft Fabric och Azure Databricks två plattformar med unika funktioner som kan kombineras.
I den här bloggposten kommer du kunna läsa om:
Inledningsvis framstod Microsoft Fabric som en allt-i-ett-plattform som potentiellt kunde ersätta andra verktyg. Med tiden har dock en hybridstrategi som kombinerar Fabric och Databricks visat sig vara mer effektiv. Denna kombination erbjuder det bästa av två världar — Databricks avancerade databehandling tillsammans med Fabric:s smidiga analys- och Power BI-integration.
Microsoft Fabric är utformat för sömlös dataintegration, datalagring och analys och erbjuder ett användarvänligt gränssnitt, vilket gör det tillgängligt för BI-användare. Dess nära integration med Microsoft 365 säkerställer en enhetlig upplevelse för organisationer som redan använder Microsofts ekosystem.
Azure Databricks är känt för sin skalbarhet och prestanda och utmärker sig i hanteringen av storskalig dataengineering, datavetenskap och maskininlärning. Det riktar sig främst till dataingenjörer och forskare som behöver kraftfulla bearbetningsmöjligheter.
Unity Catalog är en enhetlig styrnings- och kataloglösning i Databricks som möjliggör detaljerad åtkomstkontroll, spårning av datahärkomst och centraliserad metadatahantering över olika arbetsytor. Det gör det möjligt för organisationer att definiera styrningspolicyer på katalog-, schema- och tabellnivå, vilket säkerställer enhetlig åtkomstkontroll för både strukturerad och ostrukturerad data lagrad i molnbaserade lagringslösningar som Azure Data Lake.
Unity Catalog är särskilt värdefull i Lakehouse-arkitekturer, där det säkerställer att datastyrningen är konsekvent, skalbar och lätt att hantera, samtidigt som det stödjer spårbarhet och efterlevnad av säkerhetskrav.
En avgörande funktion som möjliggör integrationen mellan Databricks och Fabric är möjligheten att spegla Databricks Unity Catalog i Fabric. Genom denna spegling kan Fabric läsa data som är registrerad i Unity Catalog utan att flytta eller duplicera data. Istället använder Fabric genvägar för att komma åt underliggande data, vilket säkerställer att eventuella ändringar i Databricks omedelbart återspeglas i Fabric.
När en Unity Catalog speglas skapar Fabric automatiskt [1]:
Organisationer kan välja olika integrationsstrategier beroende på deras specifika krav [2, 3, 4]:
1. Databricks för databehandling, Fabric för rapportering
2. Databricks för mellanliggande bearbetning, Fabric för slutgiltig modellering och analys
Rätt val beror på teamets kompetens, styrningskrav och balansen mellan dashboarding och AI/ML-arbetsbelastningar.
Trots dess fördelar finns vissa begränsningar att beakta [5, 6]:
Styrning och säkerhet
Nätverksrestriktioner
Begränsningar i tabellformat
Prestanda och kostnad
Dessa begränsningar gör det viktigt att planera arkitekturen noggrant.
En av de största utmaningarna med flerplattformslösningar är skillnader i SQL-syntax, där olika databaser och analysmotorer har egna dialekter. dbt (data build tool) löser detta genom att:
Genom att använda dbt kan organisationer behålla en enhetlig transformationsmodell, vilket minskar beroendet av specifika leverantörer och undviker tidskrävande anpassningar vid plattformsbyte.
Att kombinera Databricks och Fabric ger er en möjlighet att skapa en framtidssäker och kraftfull dataarkitektur. Debatten handlar inte längre om Fabric vs. Databricks — utan om Fabric och Databricks. Genom att kombinera Databricks databehandling med Fabrics analysmöjligheter kan organisationer skapa en optimerad dataarkitektur som balanserar prestanda, kostnad och styrning. Med Unity Catalog Mirroring, dbt-drivna transformationer och genomtänkt arkitekturdesign kan företag framtidssäkra sin dataplattform och låsa upp AI-drivna möjligheter. Framgången ligger i att nyttja båda plattformarna effektivt — och säkerställa att data flödar smidigt genom hela analyskedjan.
Vill ni ha hjälp att ta första steget mot att skapa en dataplattform som inte bara möter dagens behov, utan också förbereder er för morgondagens utmaningar? Kontakta oss på sales@businessvision.se
Boka gärna in ett möte med oss där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa just din verksamhet att bli mer datadriven. Vi erbjuder bland annat möten, demos, behovsanalyser och startpaket.
Kontakta oss