May 13, 2022

Tre viktiga faktorer att begrunda för en framtidssäkrad IoT-lösning

Internet of Things är inte endast en trendig teknologi längre, utan börjar numera användas av allt fler verksamheter som vill förbli konkurrenskraftiga. Att antalet uppkopplade enheter under perioden 2018-2019 ökade från 8 miljarder till hela 26 miljarder stärker denna bild. McKinsey Global Institute analyserade 150 IoT-applikationer och estimerade att från år 2025 kommer marknaden för IoT utgöra 11 biljoner dollar per år. Allt fler verksamheter vill bli mer innovativa, effektiva, hållbara och optimera sina produkter och tjänster – IoT tar helt enkelt er verksamhet in i framtiden.

Men hur börjar man nyttja möjligheterna med IoT på bästa sätt? I den här artikeln beskriver vi tre viktiga aspekter att begrunda innan du investerar i en IoT-lösning.  

Identifiera affärsvärdet

Många har en tendens att vara snabba på att köpa in en hårdvara men det kan vara värt att börja i andra änden. Istället bör fokus ligga på affärsvärdet och vilka insikter man vill erhålla för att stärka sin verksamhet. Ett tydligt exempel på detta kan du läsa om i vår tidigare artikel. Där beskriver vi möjligheten att prediktera antalet besökare i en fastighet med hjälp av besöksdata för att öka säkerheten för besökarna och vara säker på att den nya pandemilagen efterföljs, läs artikeln här. Genom att fastställa vilket affärsvärde som kan uppnås blir det enklare att avgöra vilken teknisk lösning som behövs och hur man bör prioritera sina investeringar i hårdvara, tid och kompetens. Det kan även vara värdefullt att se på de förväntade effekterna och definiera tydliga nyckeltal som kan användas för att utvärdera och förbättra din IoT-lösning under och efter genomförandet.

Ekosystem med öppen standard

En IoT-strategi kan låta enkel men blir snabbt komplex när aspekter kring säkerhet, skalbarhet, data governance och visualisering kommer in i bilden. För att kunna nyttja det globalt växande ekosystemet av mjukvara, teori och kunskap kopplat till IoT-applikationer är det viktigt att du investerar i teknik och mjukvara som bygger på öppenhet och standardiserade teknologier. Det kan handla om att välja programmeringsspråk, moln-plattform, arkitekturer, API:er eller ontologier som ger dig verktyg och möjligheter att få ut max av din investering.  

Du vill ha en flexibel lösning som enkelt går att skala både horisontellt och vertikalt, men samtidigt erhålla en tydlig struktur och en arkitektur som låter sig integreras med andra system både externt och internt i din verksamhet. Framför allt bör du undvika proprietära lösningar som låser in din IoT-data och skapar data silos. Det kan vara lockande att köpa en nischad produkt som löser dina problem här och nu, men det kan innebära onödiga kostnader om dina behov förändras med tiden.


Konnektivitet

Vid val av konnektivitet är det viktigt att utgå från önskad funktionalitet samt vilken typ av data det handlar om. Man kan kategorisera IoT-datamängder i två grupper: ”kritisk” och ”massiv”. Självkörande bilar är ett exempel på kritisk IoT där man av förståeliga skäl kräver att ett värde ska komma fram i tid för en hög tillförlitlighet och låg latens. Inom massiv IoT är data inte lika affärskritiskt, och om ett värde inte kommer fram i tid innebär det inga större negativa effekter. Däremot vill man ha möjlighet att koppla upp en större antal sensorer som är effektiva, både gällande energiförbrukning och kostnad. Utgå från dina behov när du väljer vilken typ av konnektivitet som din lösning behöver nyttja.

En framtidssäkrad och hållbar IoT-lösning är den som håller över tid och växer tillsammans med verksamheten, marknaden och tekniken. Knepet för att åstadkomma det är att hitta en helhetspartner som stödjer er under hela lösningens livscykel.  

Business Vision är en helhetsleverantör inom data & analys och vi har flera specialister med spetskompetens inom IoT, erfarenhet från flera projekt och kan stödja er under hela resan. Vi skräddarsyr lösningen efter just era nutida och framtida behov. Just nu erbjuder vi en kostnadsfri analysworkshop av er data där vi går igenom potentiella utfall och förbättringar! Vi erbjuder även ett startpaket för den smidigaste starten. Läs mer om erbjudandet HÄR.

Vill du att din verksamhet ska bli mer datadriven?

Boka gärna in ett möte med oss där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa just din verksamhet att bli mer datadriven. Vi erbjuder bland annat möten, demos, behovsanalyser och startpaket.

Kontakta oss