February 8, 2022

Nu kan offentlig sektor lagra data i Sverige med Snowflake

Bli mer datadriven för att säkerställa digital utveckling

I takt med att den digitala utvecklingen går allt snabbare framåt finns det idag en högre kravställning på organisationer och dess förmåga att kunna nyttja sin data på ett mer effektivt och flexibelt sätt. Att som organisation hantera sin data i on-premise-lösningar kan i många fall hämma den digitala utvecklingen då avsaknaden av skalbarhet gör att man inte kan skala sitt lagringsutrymme i nödvändig takt. Genom att istället lagra och nyttja sin data via en molnplattform, exempelvis Snowflake, får man i utbyte en mer dynamisk datahantering med minskade ledtider där man effektivt kan anpassa sina resurser utifrån efterfrågan.  

Nu kan ni lagra er data inom Sveriges gränser

Idag väljer allt fler företag inom privat sektor att migrera sin IT-infrastruktur till molnet för att stärka sin konkurrenskraft på marknaden. Inom offentlig sektor har utvecklingen varit mer reserverad, mycket till följd av de regelverk som styr hur känsliga data ska lagras. För att möta kunders behov kring lagring av data utvecklar molnleverantörerna ständigt sitt geografiska nätverk. Snowflake, en växande leverantör av molntjänster, meddelade vid årsskiftet att man nu kan erbjuda sina kunder att lagra sin data inom Sveriges gränser.  

Utöver möjligheten att lagra sin data regionalt i Sverige erbjuder Snowflake sina kunder fyra olika användarmiljöer: Standard, Enterprise, Business Critical och Virtual Private Snowflake (VPS). VPS erbjuder den högsta säkerhetsstandarden och möjliggör för användaren att nyttja sin data i en miljö som är end-to-end krypterad och fullständigt frånkopplad från andra Snowflake-konton. HÄR kan ni läsa mer om de olika miljöerna och vad som ingår.  

Dela er data säkert både internt och externt  

Utöver Snowflakes lagringsmöjligheter erbjuder man en utvecklad plattform som möjliggör säker delning av data, både internt inom er organisation, men också till externa parter. Traditionella metoder för datadelning inkluderar ofta någon form av dataflytt, men med Snowflakes Secure Data Sharing kopieras eller flyttas aldrig data vilket medför en större datasäkerhet. Detta eftersom Snowflakes Cloud Services Layer ger konsumenten åtkomst, via referenspekare, till originaldata som finns i det Snowflakekonto som delat data.  

Eftersom data aldrig flyttas tillkommer inte heller några kostnader för lagring till det konto som konsumerar data. Det enda konsumenten betalar för är de frågor som denne kör och som kräver beräkningsresurser. Secure Data Sharing innebär även att data delas i realtid, direkt när data uppdateras i leverantörskontot kommer samma uppdaterade data vara tillgänglig i konsumentkontot.      

Snowflake har tre olika erbjudanden för datadelning som använder Snowflake Secure Data Sharing: Direct Share, Data Marketplace och Data Exchange.

Hur vi på Business Vision kan hjälpa er i en migreringsprocess till molnet

Vi på Business Vision har över 20 års erfarenhet från att hjälpa organisationer inom olika branscher i deras arbete med att bli mer datadrivna.  Vi har både erfarenhet och förståelse för de utmaningar som offentlig sektor möter i molnet. Vi har bland annat hjälpt HBV att migrera till molnet och du kan läsa om vår lösning HÄR.

Om ni vill ha mer information om hur vi på Business Vision kan hjälpa er i ert arbete med att bli mer datadrivna, boka gärna ett möte med oss nedan.

Vill du att din verksamhet ska bli mer datadriven?

Boka gärna in ett möte med oss där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa just din verksamhet att bli mer datadriven. Vi erbjuder bland annat möten, demos, behovsanalyser och startpaket.

Kontakta oss